Björn Gunnarsson

Nu är det snart bara två veckor kvar tills Isle of Man TT 2017 drar igång!

Bara för att jag inte haft tid att uppdatera mina sociala medier särskilt flitigt den senaste tiden så betyder det inte att förberedelserna stått stilla. Tvärtom! Jag har haft förmånen att köra väldigt mycket motorcykel den senaste månaden men väldigt lite tid över till annat. De senaste tre veckorna har jag nämligen varit fullt upptagen med att köra tjänstehojar i och med att jag jobbat som instruktör vid polisens avrostningar i Skövdetrakten. På helgerna har jag försökt att ta alla tillfällen att köra racerhoj på bana i syfte att få så mycket körträning som möjligt och för att mina mekaniker, fjädrings- och data-tekniker ska hinna sortera ut allt som behövs gällande vår nya BMW innan avresan. För att inte det här inlägget ska bli en kilometer långt så återkommer jag till våra BMW-förberdelser och vad vi lärt oss av dem i separata inlägg längre fram.

Istället kan jag glädjande berätta att jag sedan ett tag tillbaka fått besked om att TT-organisationen förbättrat min ranking i Lightweight-klassen efter fjolårets niondeplats. Jag fick ju hedersamt nog äran att seedas med startnummer tjugo ifjol. Ni som vet hur det fungerar med rankingen på IoM TT känner också till betydelsen av att få ett startnummer bland de tjugo första i respektive klass. Det betyder nämligen att man slipper pressen av att sätta ett snabbt kvalvarv under träningsveckan eftersom man är garanterad den startpositionen som man tilldelats. Från nummer 21 och uppåt i respektive klass måste man istället försöka få till ett bra träningsvarv för att få starta så långt fram som möjligt och på så sätt slippa långsammare trafik, vilket allt som oftast är liktydigt med vådliga omkörningar och tidsförluster.

Till i år har min ranking förbättrats med två platser till nummer 18, vilket alltså betyder att jag lämnar startlinjen 3 minuter efter förste man ut i Lightweight-klassen. Som bekant praktiseras ju intervallstart med 10 sekunders mellanrum mellan förarna på TT sedan lång tid tillbaka. Själv har jag inte sett några kompletta startlistor för Lightweight-klassen ännu så dessvärre kan jag inte hjälpa er läsare med vem jag tror har bäst möjligheter att ta hem klassegern. Ivan Lintin har ju dock utvecklats till något av en klass-specialist de senaste åren och jag utgår från att han hamnar på pallen om bara grejorna håller ihop för honom. Jag vet att jag redan nämnt det tidigare men om det råkat undgå någon läsare så kommer jag alltså att även i år köra i Lightweight för DP Coldplaning/TC Racing-teamet som ett komplement till den svenskbaserade BMW-satsningen i Alternativ1 MC:s regi.

Tyvärr kan jag samtidigt annonsera att det förra helgen stod klart att det team som har haft en ambition att erbjuda mig en styrning i TT Zero-klassen inte kommer att lyckas ställa någon elektrisk mc på startlinjen åt mig i år. Jag fick frågan redan ifjol våras och tackade då ja med förbehållet att jag själv inte hade vare sig tid eller några egna pengar att satsa i ett elhojs-projekt. Om entusiasterna bakom en sådan idé emellertid skulle lyckades med finansiering och bygge av en sådan hoj så skulle jag däremot med glädje köra den på Isle of Man åt dem. Sedan dess har vi haft kontinuerlig kontakt och i februari efter mc-mässan såg allt så gott som klart ut. Tyvärr tillstötte vissa affärsmässiga och tekniska hinder fram på vårkanten och teamchefen meddelade mig slutligen förra helgen att greppet nu var förlorat även om det sista halmstrået. Tråkigt så klart eftersom det annars skulle ha blivit frågan om 5 tävlingsstarter för mig i år, tre med BMW:n, en med Lightweighten och en i TT Zero. Nu har jag ju dock haft händerna fulla med att sortera ut den nya BMW:n under våren, så ur den aspekten hade det kanske blivit snudd på övermäktigt att även lära sig köra en nyutvecklad el-hoj. Samtidigt vet jag att de drivande krafterna bakom elhojs-teamet hade något riktigt bra på gång som jag tror att vi hade kunnat nå en riktigt bra placering med, så lite trist är det ändå att det gick i stöpet så här på upploppet. I skrivande stund är det oklart om de orkar ladda om inför 2018, men på Isle of Man kan verkligen allting hända och med envishet kan man som bekant förflytta berg (om det inte skulle räcka med tro 😉 )

På återhörande!
/Björn