Kalender – Öppettider

Öppettider

Museet öppnar den 1 april 2023

april och maj:    lör-sön 11-17
juni, juli, aug:    tis-sön 11-17
sept och okt:     lör-sön 11-17

EVENT SÄSONGEN 2023

Vår TRIUMPH-utställning står även säsongen 2023. En separat utställning med över 40 motorcyklar, från 30-talet till idag, berättar historien om Triumph, Edward Turner och knutteliv. Se längre presentationstext nedan.

 

Under 2023 kommer vi även att ha två separata utställningar. En om Ola Stengärd och en om Bill Nilsson, mer information kommer löpande.

 

Vår uppskattade onsdagsträffar finns kvar, datum och tid bestäms i februari.

 

I Stenstallet (utställningsbyggnaden) finns även museibutik och lunchkafé med smörgåsar, hembakt, kaffe, glass o kalla drycker butik. Samma öppettider.
Välkomna med förslag och samarbeten med oss.  info@mc-collection.com 0700-039373
Bokningar görs via info@mc-collection.com el 0700-039373

Förutom årets temautställning finns den fasta utställningen med över 100 mc, som även den är i ständig förvandling med nyheter varje säsong. I Stenstallet finns även Tidö Cykelmuseum (samma entrébiljett) en cykelhistorisk kavalkad från tidiga velocipeder av trä fram till moderna specialcyklar av plast och aluminium

Slottsvisningar på ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden, se aviserade tider på www.tidoslott.se

Triumph rullar in på Mc Collection Tidö Slott

Det har snart gått 120 år sedan Triumph år 1902 tillverkade sin första motorcykel, och i dag står sig märket stabilare än kanske någonsin tidigare. Även om Triumph var en tillverkare att räkna med under både 1910- och 1920-talen, så är det historien från 1936 som de flesta av oss förknippar med Triumph. Det var då som Jack Sangster, som redan ägde Ariel, tog över tillverkningen och satte Edward Turner att styra verksamheten.
Under Edward Turners ledning utvecklades den 500-kubiks parallelltwin som kom att bli närmast synonym med brittisk motorcykelindustri, och under efterkrigstiden kom Triumph att bli en av världens största motorcykeltillverkare.
Det är med avstamp i Turners ankomst till Triumph som vi vill berätta den spännande historien om Triumphs gyllene år, de ekonomiska problemen på 1970-talet och hur de anställda själva lyckades hålla liv i märket, samt vad som hände efter att John Bloor började bygga upp ett nytt och modernt Triumph under 1980-talet.
Vi tittar också närmare på vem Edward Turner egentligen var, och hur han och Triumph påverkades av Storbritanniens historiska utveckling. Även det svenska perspektivet lyfts fram, med knuttekulturen som började frodas under 1950-talet fram till att ”bikern” föddes när filmen Wild Angels gick upp på svenska biografer sommaren 1967.

Det finns alltid möjlighet till specialvisningar, klubbmöten och konferenser året om.
Kontakt: 0700-039373 info@mc-collection.com

……………………

EVENT SÄSONGEN 2022

13 och 20 juli, 3 aug, 10 aug, 17 aug, 24 aug, 31 aug – ONSDAGAR kl. 16-20
MOTORTRÄFFARNA ÄR TILLBAKA!!!
Team Tidö ”Race4Health” ställer ut några av sina bilar i museet.
Kom på din MC, moped, cykel eller i din sportbil, glidarbil, traktor eller vad som helst på hjul.
MC Collection och Tidö Slott Cykelmuseum har öppet hela kvällen, där visas ett bildspel från Team Tidös olika tävlingar genom åren. Trampbilsgaraget är öppet för de minsta. På stallbacken grillas Tidös viltkorv och hamburgare. I vårt kafé finns kaffe och hembakt.
Har ni någon idé som kan göra kvällen mer innehållsrik maila oss gärna.

3 sept – LÖRDAG
INDIAN-Day . En favorit i repris. Allt och alla på tema Indian är välkomna. SULAS MC kommer med mc för provkörning. Skiner solen kommer veteraner och customhojar. På stalbacken grillas Tidö viltkorv och hamburgare. Besök vår stora mc utställning i Stenstallet, där finns även lunchkafé med hembakt, glass, smörgåsar,kaffe, kalla drycker mm. Initiativet att ordna denna temadag kom från IMCS men som förra året är alla klubbar välkomna. Kortege från Västerås

3 sept – LÖRDAG
MUSTANG-KLUBBEN firar 40 år och gästar oss på Mc Collection Tidö Slott. Kortege från Västerås.

27 aug – LÖRDAG
HONDA & SUZUKI-dag med provkörning av det senaste, bland annat Honda 21YM CB 1000R, 22YM CB 500/ NT 1100 och Suzuki DL1050RCM1/RQRCM1, GSX1300 och KATANA.
Vi avtäcker samlingens senaste tillskott Honda CBR1000RRR
CLASSIC SUZUKI CLUB SWEDEN
gästar oss och ställer upp sina mc på Stallbacken.
Kör på Tidös vackra landsvägar. Vi grillar Tidös viltkorv på stallbacken.

20 aug – LÖRDAG
MÄLAREN RUNT – Vi gästas av DUCATI ARBOGA och TRIUMPH NORDEN. Provkörning av det senaste, kör på Tidös vackra landsvägar. The Eezer Initiative finns på plats, provkör deras mc-ambulansekipage, de informerar också om sina volontärresor till länder i Afrika. De arbetar för att sänka mödra- och spädbarnsdödligheten.

20 aug – LÖRDAG
TRIUMPH-dag med Triumph Norden på plats med det senaste. – Provkörning

20 aug – LÖRDAG
DUCATI-dag med Ducati Arboga på plats med det senaste – Provkörning

6 aug – LÖRDAG
LAVERDA- & BENELLI-dag. Mc från hela Norden samlas. I samarbete med Circolo Laverda di Svezia och Scandinavian Benelli Club.
Vi gästas av Lennart ”Bäckis” Bäckström som berättar om sina framgångar med Laverda 1000 JOTA i Superbike cupen.
Benelliklubbens ordförande Dennis Ståhlberg berättar om Italiens äldsta MC märke Benelli och flera sexcylindriga sei kommer att finnas på plats.

18 juni – LÖRDAG
LOPP 30 – Motorhistoriska Sällskapet MHS arrangerar en veteransbilsrunda. Rallyt passerar oss på Mc Collection Tidö Slott ca 10.30. Från hur gamla bilar som helst till och med 1939.

11 juni – LÖRDAG
BMW Motorrad dag – LUNDGRENS MOTOR på plats med det senaste bl.a. CE 04 – R18 Pure – R 1250 GS – R 1250 GS lågt chassi. Provkörning på Tidös vackra landsväg.
SVENSKA BMW MC KLUBBEN gästar. Skiner solen finns även veteranhojar på plats.

12 juni – SÖNDAG
TRIUMPH-dag – Provkörning senaste nytt från TRIUMPH STOCKHOLM NORR. Testa Tiger 1200 GT med flera. Provkörning på Tidös vackra landsväg.

29 maj
Mors dag! Möt ett team bakom THE EEZER INITIATIVE, ett mc-ambulansprojekt som är aktivt i flera afrikanska länder. De arbetar för att minska mödradödligheten. Teamet finns på plats 12–15, kl. 13 samtal och bildvisning.
Ni får möta deltagare/volontärer som just hemkomna från Kenya berättar och visar bilder. Info om uppföljningsresor och hur man kan delta i projektet. Vi har ett ekipage i utställningen. www.eezer.org

21 maj
Möt teamet bakom den svenska offroad-twinnen HIGHLAND: Magnus Bengtsson har samlat männen bakom verket, bland annat fabriksförare och personer som arbetat med konstruktionen. Våra egna Highland samt inlån kommer att finnas på plats under dagen, bl.a. 950. Är detta mc-historia som kommer att leva vidare? Samtal kl. 13, men teamet finns på plats även innan och efter.

Lyssna på berättelsen om hur en gammal gardinfabrik i Skällinge utanför Varberg åren 2000-2007 blev platsen för det senaste och kanske sista försöket att kvarhålla en lång tradition av motorcykelindustri i Sverige. I den lilla orten utvecklades och byggdes Highland, en offroadrally modell som när det kommer till körbarhet och prestanda på grusvägar, än idag svårligen låter sig jämföras.

14 maj
Bo-Ingvar Svensson signerar och berättar om sin bok OLD SWEDISH SCRAMBLE – I motocrosslegenders spår. Sveriges mest unika motocrossbok som ger en djup inblick i våra världsmästares liv Kl: 11-16

14 maj
CANNONDALE – Thorleif Hansen, testförare – ger oss en personlig berättelse, en stenhård bedömning av ett sänke i mc-historien. Vi har plockat fram vår nyanlända Cannondale för att den ska kunna studeras, samtala med Thorleif Kl: 12-14.
Thorleif är motocrossförare som vann individuella SM-guld 1973, 1975, 1976, 1977, 1978 och 1982. Som bäst silvermedalj i VM. Kör fortfarande aktivt för Upplands Väsby Motorklubb, och vann åldersgruppen 60+ i 2008 MTA Vet World Championships.