Björn Gunnarsson

(Ursprungligen publicerat i mitten på september -17)

Det har så smått blivit dags för en säsongssammanfattning från min sida.

Som ni säkert vet blev ju Isle of man TT inte vad jag hade hoppats det här året. Trots noggranna förberedelser och en bra magkänsla innan avresan till ön var det inte mycket som stämde väl där borta, först med väderleken och därefter en efterhängsen nackskada som en konsekvens av en medtävlares misstag. Det tog några veckor att komma över besvikelsen efter hemkomsten, men sen förlikade jag mig med det faktum att jag haft en hel del flax med det mesta under de fyra föregående åren jag tävlat där borta och jag ställde om siktet mot nästa års TT-lopp istället.

Efter hemkomsten i mitten på juni dröjde det ju en bra stund innan jag var i tillräckligt bra form för att kunna börja köra racerbana igen. Den sista månaden har jag emellertid kört en hel del för att kompensera frånvaron, vilket i viss mån kanske kan ursäkta mina sporadiska uppdateringar här.

Med BMW:n, som självklart varit mitt huvudfokus med tanke på att jag har haft mycket kvar att lära och pröva inför 2018, körde jag ett inhopp på Mantorp i stafett-klassen under endurancet där i början på augusti. Trots en del kvarstående nackproblem fick jag åtminstone vara tillbaka i sadeln igen på den hojen. Därefter hann vi besöka en bandag på Knutstorp med BMW:n som knappast var något att hänga i granen varvtidmässigt men som gav oss en del pusselbitar till, bland annat gällande elektronikens ingrepp över krönet ut på start och mål-rakan där. Jag har inte tänkt på det tidigare men just den kurvan är väl en av de få som kan användas för att simulera förhållandena på Isle of Man i just det avseendet när det gäller svenska racerbanor.

ANDERSTORP:
Sista helgen i augusti spenderade vi med bandagsarrangören Zenergy på Anderstorp. Till skillnad från knixiga Knutstorp, där våra Isle of Man-inställningar inte fungerar speciellt optimalt i alla de tighta svängarna, så finns det lite bättre möjligheter att sträcka ut på Anderstorp. Tyvärr visade sig inte vädret från sin bästa sida under helgen. På lördagen var det åtminstone torrt och jag fick en bra feeling för hojen. Fram till nu hade jag enbart använt mig av gamla däck som jag åkt på borta på ön men till racet var det dags för ett nytt framdäck. Bakdäcket, specialbyggt för hand för IoM TT, hade emellertid gjort två varv runt Mountain Course på IoM samt två 20 min pass på Knutstorp någon vecka tidigare. Trots det kom jag ner på 1:36-tider och i racet blev det tillslut en tredjeplats i PRO-superbikeklassen. Det kändes efter omständigheterna helt okey och det var första helgen jag kunde köra utan att tänka på mina tidigare nackbesvär.

På söndagen regnade det till och från och det här var första helgen som jag prövade BMW:n på regndäck. Utan att ta några större risker kunde jag i lugn och ro bekanta mig med hojens regninställningar under dagens pass, både beträffande chassi och elektronik. Att jag lyckades komma överst på pallen i eftermiddagens race hade dock absolut inget med en fantastisk förarprestation att göra, utan får helt och hållet tillskrivas skral uppslutning från medtävlarna i det usla vädret.

SVIESTAD:
I söndags var så tanken att jag skulle ställa upp med BMW:n för sista gången under säsongen i stafett-klassen i Svenska Endurance Cupen på Sviestad-banan. Tyvärr hade tändningslåset fått något elektroniskt överslag efter helgen på Anderstorp och reservdelarna hann inte riktigt fram i tid för att vi skulle hinna få hojen i ordning. Det blev att åka upp som medhjälpare åt Karin och Oscar som skulle ha varit mina medpiloter på Sviestad. Vid halvtid i den 6 timmar långa tävlingen hängde dock tungorna som slipsar på både Karin och Oscar, att köra på bara två förare är ansträngande, så då gjorde jag ett par inhopp på Karins CBR600 för att de skulle få lite andrum. Därmed var tävlingssäsongen till ända för min del. Jag kommer dock att fortsätta att köra en del motorcykel i höst och vinter vilket jag kommer att rapportera om här så småningom. Allt för att hålla ringrosten borta inför nästa års TT

Passar avslutningsvis på att rikta ett tack till alla er följare för att ni fortsatt att läsa och kommit med uppmuntran under sommaren när jag haft det lite motigt efter min trista insats i årets TT! Inför TT-18 är det full fokus framåt som gäller.

På återhörande!
/Björn

Fotograf: Fredrik Eklöf