Björn Gunnarsson

(Ursprungligen publicerat 20 augusti -17)

BILDTEXT: ”Årets tema på 52-års racet var ”Sjuttiotal”. Till prisutdelningen på Lördagskvällen hade jag ju därför självklart dressat upp mig i tidstypisk stass. Utvängda V-jeans, ormskinnsbälte, Hoa-Hoa Dahlgren-tröja (fast kanske mer känd från sällskapsresan), pannband och John Lennon-brillor. Mina sideburns har jag för övrigt förberett sedan nästan ett decennium tillbaka. Fördelen med sjuttiotalstema är att vi sjuttiotalister bara behöver vara oss själva, eller hur… 😉

Då har jag bänkat mig framför datorn igen. Är tillfälligt hemma och packar om kappsäcken och passar på att slänga ihop en snabb racerapport från 52-års racet på Linköpings motorstadion förrförra helgen.

Ambitionen inför helgen var att köra dels med Pers Yamaha TZ250 i ”Forgotten Era-klassen” och dels med Ingmars Seeley G50 i 500-klassen. Redan på fredagsträningen uppdagades dock att TZ:an inte mådde så bra. Den minnesgoda vet att den krånglade redan förra tävlingstillfället i Anderstorp där den föreföll gå varm. Vi levde i tron att felet var åtgärdat efter en ordentlig genomgång av kylsystemet. Redan på första varvet kände jag nu emellertid att något inte stod rätt till. Efter andra varvet hade jag lokaliserat fenomenet till tändsystemet och gick i depå. Något var allvarligt fel vilket visade sig genom att hojen inte ville varva som den skulle på höga varv och baktände dessutom ibland på ett otäckt vis. Då vi inte hade något extra tändsystem i reservdelslådan fick Yamahan stå och vila sig resten av helgen. Hellre det än att riskera at köra sönder kolvar och cylindrar.

Beträffande Seeleyn hade vi ju en del problem även med den tävlingshelgen innan som avgjordes på Anderstorp. Jag körde bl.a. av ”beltdriven” mellan motor och växellåda två gånger samt tappade bulten till svinginfästningen. Dessutom tvekade hojen på ett mycket märkligt sätt när jag gick på gas ut ur Anderstorps långdragna kurvor något som bara blev värre under helgen. Efter mitt brutna söndagslopp där belten alltså gick av för andra gången fick vi ett bra tips från finske rutinerade föraren Penti Elo. Han förklarade att motorns hackande och tvekande berodde på ett slitet rör i Gardner-förgasaren som vi använder oss av.

Delarna till förgasaren hade Lasse Sandberg förtjänstfullt hunnit skaffa fram inför 52-årsracet och under fredagsträningen gick Seeleyn åter som den skulle. På efter tidsträningarna hade jag lyckats köra mig till en andra kvalposition i det stora startfältet. När flaggan föll som markerade starten hade jag ingen chans att hänga med finske Jouni Lehtimäkis kraftfulla fyrcylindriga Honda som startat i pole position ner mot första kurvan men kunde åtminstone vika in på en andra plats. Jag lyckades bita mig fast i rygg på Jouni under första halvan av loppet och kunde därefter påpassligt smita förbi i samband med en varvning. Därefter fick jag ta i vad tygen höll för att hålla honom bakom mig ända in i mål men segrade tillslut efter en jämn fight, som jag förstod efteråt hade uppskattats mycket från läktarhåll.

Det kändes skönt att vinna och få sätta pricken över i:et under åtminstone en tävling den här säsongen. Som ni vet så är det ju annars mycket som inte gått min väg den här sommaren. Även om det denna gång höll hela vägen in i mål så visade sig under en inspektion efter racet tyvärr att kam-kedjan tappat sin spänning. Vi hade inte nog med reservdelar för att kunna köra söndagens tävling och jag fick dessvärre kasta in handduken där.

Vi har sedan hemkomsten från Anderstorp levt i tron att det skulle räcka att byta kamkedjan. Dessvärre fick jag besked igår att felet inte är relaterat till kamkejan, det har bara varit ett symtom. Vid en närmare inspektion visade det sig (om jag förstått det rätt) att fodret sjunkit i cylindern vilket har medfört att ingenting längre stämmer med timing och avstånd/förhållanden mellan ventiler, kolv m.m. Dessvärre blir det med andra ord ingen tävling i Karlskoga till helgen eftersom Matchless-motorn alltså behöver en ny cylinder innan den drabbas av general-ras.

För er som ändå vill uppleva lite klassisk road racing kan jag rekommendera att ett besök vid årets sista svenska Classic-tävling på Karlskoga motorstadion kommande helg.

På återhörande!
/Björn