Björn Gunnarsson


FOTOGRAF: Karin Gustafsson
BILDTEXT: Den kände TT-kommentatorn och Manx Radio-profilen Chris Kinley, som här ses intervjua svenske Björn ”BG” Gunnarsson på startlinjen till 2016 års Isle of Man TT, kommer i år att få konkurrens från svenska liveradiosändningar direkt från ön under tävlingsveckan.

Isle of Man TT är med sina anor från 1907 inte bara världens äldsta, ännu existerande MC-tävling. Den brukar också rankas som världens främsta och svåraste motorsportsutmaning. Som en följd av detta följs tävlingarnas radio- och TV-sändningar årligen av 30 miljoner åskådare . Under TT 2017 kommer det för första gången att bli möjligt att följa Sveriges ende TT-förare, Björn ”BG” Gunnarsson, i dagliga radiosändningar på svenska direkt från Isle of Man.

De officiella siffrorna för fjolårets TT berättar att det var sammanlagt 30 miljoner människor som följde TV-sändningarna i 83 länder världen över. För svensk del är det Eurosport som stått för TV-bevakningen i form av sammandrag i efterhand. För de svenskar som har velat följa tävlingarna i realtid har det däremot gällt att hålla i sig informerad över internet eller koppla upp sig mot den nationella radiokanalen ”Manx Radio” som ägnar hundratals timmar åt rapportering från TT-tävlingarna. Mer än 350000 lyssnare följde Manx Radios online sändningar och fler än 102000 användare kopplade upp sig mot TT-arrangörernas live timing service där man kan följa förarna meter för meter runt banan under pågående lopp.

Ur svensk synvinkel är det extra trevligt att notera att intresset för Isle of Man TT vuxit explosionsartat även i Sverige de senaste åren vilket bekräftas av att Sverige under 2016 faktiskt var det land som, efter Storbritannien och USA, hade den största andelen ”online media coverage” från TT-tävlingarna, enligt en nyligen publicerad artikel i tidningen ”Isle of Man Today”.

Mot bakgrund av ovanstående så är det med glädje som TT-föraren Björn Gunnarsson meddelar den stora nyheten att han, som en del i paketet för svenska BG-supportar, för första gången någonsin kommer att kunna erbjuda dagliga radiosändningar på svenska från 2017 års TT-tävlingar. Det kommer att ske i form av poddradio som lyssnarna antingen kan följa i direktsändning eller lyssna på i efterhand när man vill i form av inspelade program. Sändningarna kommer inte bara att ske på svenska utan specifikt rikta sig mot svenska lyssnare, oavsett om de råkar befinna sig på Isle of Man eller hemma i Sverige, genom att de kommer att fokusera på Björns framfart i tävlingarna. Alla tillstånd är klara för att få sända live ifrån presscentret under BG:s tävlingsdagar och under övriga dagar som direktsändningarna pågår kommer det att bli frågan om intervjuer, depåskvaller samt utflyktsreportage från ön Isle of Man. Finansieringen av projektet är klart och har möjliggjorts genom www.petersevenemang.se och reportrarna som svenska lyssnare har att tacka för initiativet är Tomas Jennebo och Jan-Åke ”Silja” Siljeström. De reser i regi av den tidigare annonserade BG-supporterresan med direktflyg från Arlanda som i år genomförs för fjärde året i rad och de kommer som en följd av detta att finnas på plats på Isle of Man 1-10 juni. Tomas är själv motorcyklist och har mångårig erfarenhet av närradiosändningar i Örebro-trakten och Silja är inte bara en av landets främsta Isle of Man-experter, utan har dessutom 25 års erfarenhet som ljudtekniker på Sveriges television i bagaget.

Sändningstablåer och tillvägagångssätt för hur man bär sig åt för att lyssna på sändningarna kommer att presenteras i anslutning till att 2017 års Isle of Man TT, The greatest show on Earth”, startar den 27 maj!

På återhörande!
/Björn