Björn Gunnarsson

rata1979-86
Ni som gästade 51-årsracet i Linköping under helgen fick höra speakern berätta om ovanstående nyhet i högtalarna. Ni som till äventyrs missade detta får istället informationen här:

Nu är det dags sikta på nästa stora Real Road Racing-tävling för mig under den här säsongen, nämligen Imatra GP i Finland 19-21 augusti 2016.

Efter framgångarna I TT-tävlingarna på Isle of Man i början på sommaren fick jag en inbjudan från den finska arrangören, Motorclub Imatra. De ville att jag skulle närvara som representant för Sverige vid premiärtävlingen på den berömda finska Grand Prix VM-landsvägsbanan som i år väcks till liv på nytt efter 30 års Törnrosasömn.

Mellan 1964-82 var landsvägarna runt byn Imatra nära ryska gränsen värd för Finlands deltävling i Grand Prix-VM för motorcyklar. När VM-förarna övergav Imatra arrangerades istället EM där 1983-86 men till sista säsongen 1986 fick faktiskt banan även tillbaka VM-statusen tack vare en deltävling i F1 som var föregångaren till dagens Superbike-VM för produktionshojar. Därefter var det till synes färdigkört för gott eftersom den snabba landsvägsbanan inte längre kunde svara upp mot de allt högre säkerhetskraven i sporten.

I år är det emellertid 30-års jubileum sedan senaste VM-tävlingen och Motorclub Imatra har satsat hårt på att återigen arrangera ett äkta landsvägslopp på nordisk mark. Klubben har backats upp helhjärtat i sina ansträngningar av kommunen som i sin tur satsat fyra miljoner svenska kronor på att rusta upp den 5 km långa bansträckningen och dessutom har man knutit till sig den kontinentala landsvägsracingserien IRRC, International Road Racing Championship. I klartext betyder det att Imatra ingår som en deltävling i IRRC som enbart avgörs på landsvägsbanor i länder som Tyskland, Belgien, Holland och Tjeckien.

Imatra var den sista rena landsvägsbanan som ingick i GP-VM. Fixstjärnor som Barry Sheene, Kenny Roberts och Randy Mamola har slagits om titeln i 500cc-VM där och några år senare utmanade alltså vår egen hjälte Anders Andersson Isle of Man-ikonen Joey Dunlop om F1-VM på samma bansträckning som jag nu får chans att tävla på. Snacka om motorcykelhistoria i tungviktsklass!.

Kommunens turistråd har gjort beräkningar baserat på hotellbokningar m.m. och tror på över 20 000 åskådare och knytningen till IRRC garanterar ett stort internationellt startfält. Det kan bli hur spännande som helst och jag hoppas verkligen att det blir många svenska supportar som tar chansen att komma och heja på plats nu när vi äntligen har ett riktigt landsvägslopp i Norden igen. Jag kommer att tävla för Nordgren Racing i både Supersport och i Lightweight-klassen enligt överenskommelsen med arrangören.

I supersport blir det på samma Honda CBR600RR som jag gränslade under Isle of Man TT ifjol och i Lightweight blir det ett kärt återseende med den Honda TSR 250 GP som jag tog ett SM-silver på senast jag körde den 2010.

På återhörande!
/Björn