Björn Gunnarsson

Ducati%20TT1%20%2083

Kommande helg, den 5-7 augusti, är det dags för mig att ge mig ut på racerbanan på nytt!

Det är dags för sommarens Årsrace som traditionsenligt hålls första helgen i augusti varje år. I år är det dags för det 51:a i ordningen och för er som inte är bekanta med tävlingen så kan det enklast beskrivas som årets största classic racing helg där man samlar nästan alla mc-grenar på en gång vid Linköpings motorstadion under tre dagar. Inom gångavstånd kan man se allt från cross, enduro eller trial till speedway och road racing och maskinmaterialet spänner från 30-tal till 90-tal.

Vid 50-års jubileet ifjol tror jag det var fler än 10 000 åskådare på plats och även om det nog inte förväntas bli riktigt samma tryck i år så kommer det garanterat ändå att vara den största road racing-tävlingen i Sverige publikmässigt sett.

Ingmars Seeley G50 som jag vanligtvis använder i 500cc-klassen är tyvärr inte körbar efter motor-raset på Anderstorp för en månad sen. Det betyder att jag inte kommer att kunna försvara segern och andra-platsen i klassen från i fjol som jag då visserligen tog på MC-Collections Paton.

Istället har museet MC-Collection i Sollentuna vänligheten att genom Tomas Sandström låna ut sin Ducati TT1 för mig att tävla med i F2-klassen. Jag stiftade bekantskap med hojen för första gången under EM-deltävlingen på Anderstorp för en månad sedan. Tyvärr sköt jag emellertid en packbox i framgaffeln redan under lördagens första race vilket medförde att det inte blev så mycket åkt som jag hoppats.

Ducati TT1 är designklassiker i motorcykelhistorien och var en vidarutveckling av den Ducati TT2:a som Tony Rutter blev fyrfaldig världsmästare med i F2-klassen under första halvan av 80-talet. F2 var förenklat uttryckt föregångaren till dagens supersport-VM för 600cc produktionshojar. F2-klassen hade dock ett friare reglemente och Rutter tog sina VM-tecken med den för Ducatifabriken då nymodiga Pantah-motorn med kamremmar istället för traditionell kamskaftsdrivning. 1981,-82,-83 och -85 vann dessutom Rutter Isle of Man TT i F2 med sin Ducce. Den 597cc stora F2-motorn utvecklade väl i sanningens namn inga våldsamma effektsiffror, istället var det den låga vikten och det kompakta chassit som var hojens styrkor.

TT2:an var emellertid en sådan succé att Ducati till säsongen 1984 beslöt att stoppa en större motor på 748cc i den Verlicchi-konstruerade ramen för att även kunna tävla i F1-klassen, föregångaren till dagens Superbike-klass. Sin vackert minimalistiska design till trots blev dock TT1:an aldrig lika dominant i den större klassen och kom till året efter att ersättas av vidareutvecklingen Ducati F1, vilken snabbt kom att bli en gigant i den nyinstiftade serien ”Battle of Twins” med den gamle GP 500-världsmästaren Marco Lucchinelli i sadeln.

Eftersom det förefaller ha varit uppskattat bland er BG-supportar som varit ute för att heja vid mina tidigare tävlingshelger, så fortsätter vi väl med konceptet att hålla kaffekitteln kokande för alla som dyker upp i BG-racingkläder i depån under 51-årsracet, eller hur. Senast i Anderstorp hade jag och teamet 3 hojar i fyra klasser att hålla reda på, men vid 51-års racet kommer schemat att vara betydligt lugnare med bara Duccen på programmet vilket betyder att det förhoppningsvis finns gott om tid att snacka motorcyklar och Isle of Man med alla som vill. Håll utkik efter vår vita transportbuss med den diskreta BG-racing loggan som står uppställd bredvid MC-Collections röda buss på innerplan.

Mer info om tävlingarna på länken: http://lms.se/arsracet/

Väl mött i Linköping!
På återhörande!
/Björn