Björn Gunnarsson

I följande inlägg gläntar jag på kulissen till en amatörracerförares verklighet, bakom blanka kåpor och sponsordekaler…

Som de flesta av er säkert redan känner till så är motorsport en materialsport och det är nog få tävlingsidrotter som kan konkurrera med de ekonomiska uppoffringar som krävs för att man ska kunna deltaga. Samtidigt vet vi som ägnar oss åt mc- eller bilsport, som utövare eller åskådare, att det är få andra idrotter eller tävlingsformer som kan mäta sig med de upplevelser som motorsporten skänker i form av nerv och intensitet.

Själv har jag under första halvan av min karriär som racerförare alltid tävlat med inställningen att jag enbart ska välja klasser och motorcyklar som jag haft råd att finansiera själv. Även om precis varenda intjänad krona ofta gått åt så har denna föresats lyckats mig hjälpligt så länge målsättningen var att tävla på nationell nivå. Sedan jag valde att växla över med siktet inställt mot Isle of Man fick jag dock bittert erfara att en vanlig löntagare som mig inte kommer långt på det som blir över efter att det nödvändigaste beträffande uppehälle är betalt.

Ändå har jag till dags dato lyckats tävla under fyra säsonger på The Mountain Course på Isle of Man och är som ni vet just nu i färd med att förbereda mig för ett femte år. Detta hade aldrig varit möjligt om inte mina teammedlemmar och andra som hjälper till i perferin inte varit beredda att ställa upp så gott som gratis och många gånger dessutom betalat sina egna kostnader ur egen ficka. Allt för att de råkar ha racinghjärtat på rätta stället och velat bidraga till att föra svenska TT-traditioner vidare.

Att jag kunnat komma så väl förberedd och uppnå de resultat som jag och teamet faktiskt presterat hade, trots alla uppoffringar från vår sida, fortfarande varit helt omöjligt om det inte vore för ytterligare en faktor. Nämligen alla de för mig ofta tidigare okända men godhjärtatade personer som självmant klivit fram och erbjudit ekonomisk hjälp efter förmåga. ”Välgörare” hade väl förmodligen Karl-Bertil Jonsson kallat dem…

Det har genom åren rört sig om allt ifrån ”Lacka” som helt oförhappandes erbjöd sig att stå för en väsentlig del av mina däckkostnader ett år på IoM, till ”H” som ville hjälpa mig att betala av på en motorcykel som jag hade en skuld på. Några har haft ett företag som de velat exponera i de sammanhang där jag syns, men det stora flertalet har erbjudit sig att hjälpa till helt utan motprestation och många gånger dessutom bett om anonymitet. Ofta rör det sig om hundralappar men ibland betydligt större belopp än så. Den märkligaste sponsorgåva jag en gång fick vare en betande ko…

Personligen har jag dock alltid haft väldigt svårt att bara be om pengar utan att försöka ge något tillbaka. Som ett sätt att komma runt denna brist i en racerförares karaktär har jag dock kläckt den lysande idén att erbjuda en (alltför dyr i jämförelse med vad som hittas på H&M:s klädavdelning) sponsor T-shirt för den som vill bli BG-supporter.

Om några av er läsare därför råkar ha 350 kr över går det sålunda nu bra att sätta in dessa (eller annat valfritt högre belopp) på ett kontonummer som fås genom att klicka på länken till följande adress och ange önskad storlek:

https://kgb-design.se/produkter.ehtml

I retur får ni ett svarsmail med instruktioner för hur ni ska gå till väga med betalning. Därefter kommer vi att trycka upp de tröjor vi har fått beställning på och skicka ut per post i god tid till TT-tävlingarna i maj.

Ett stort tack på förhand till alla ni som kan tänka er att ställa upp och på detta vis bidraga med något. Ert stöd är viktigare i år än någonsin eftersom det tyvärr kostar våldsamt stora summor att bygga en ny tävlingshoj likt vår BMW, som motsvarar kraven som Isle of Man TT ställer. Till detta tillkommer ju alla extra reservdelar, fälgar, däck, resor, träningsläger m.m. som krävs för att ha förutsättningar att toppa formen till 27 maj när årets TT börjar.

På återhörande!
/Björn